Expozícia UV žiareniu podporuje ochranu proti rakovine

23.09.2009 Celý región

Veldhoven (Holandsko) 23. septembra (PROTEXT/ots) – Pravidelná mierna expozícia UV žiareniu prispieva k ochrane proti rakovine prsníka, prostaty a kolorekta (hrubého čreva a konečníka) a proti nehodgkinským lymfómom (jednej ...
K tomuto záveru dospel tím holandských vedcov pod vedením Hana von der Rhee z haagskej klinickej skupiny Hagaziekenhuis v štúdii, ktorá práve vyšla v odbornom časopise European Journal of Cancer Prevention. Von der Rhee a jeho spolupracovníci sa vo svojom článku zmieňujú aj o skutočnosti, že spôsob, akým verejnosť vníma účinky expozície UV žiareniu, zaostáva za vedeckým poznaním. „Práca holandských výskumníkov opäť dokazuje, že expozícia UV žiareniu má na ľudské zdravie pozitívny vplyv. Potenciálne riziká spojené s príliš vysokou expozíciou sú širokej verejnosti dobre známe. Na rozdiel od toho zdraviu prospešné vplyvy miernej expozície UV žiareniu v prírode alebo v soláriu sa v informáciách dostupných verejnosti objavujú príliš málo, “ vysvetľuje Ad Brand z organizácie Sunlight Research Forum (SRF).
V rámci svojej štúdie holandský tím systematicky skúmal a posudzoval vedecké zistenia dostupné v súčasnej dobe, ktoré sa venujú súvislosti medzi expozíciou UV žiareniu a rakoviny vnútorných orgánov.

Sunlight Research Forum (SRF) je nezisková organizácia so sídlom v Holandsku. Jej cieľom je zoznamovať širokú verejnosť s najnovšími lekárskymi a vedeckými poznatkami o účinkoch miernej expozície UV žiareniu na ľudí.
Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
 

Vyberte región